Vad vet du om ostkaka?

Ostkaka, sägs ha funnits sedan 1500-talet, det är i alla fall då det finns belägg för den i skrift, men man tror att den har existerat ända sedan medeltiden. En ostkaka är baseras på ostmassa som gräddas i ugnen, och kan bestå av lite olika delar, beroende på var den bakas. Huvudingredienserna är dock mjölk, mjöl och ostlöpe. I Småland har man sötmandel, ägg, bittermandel, grädde och strösocker i. Den ostkaka som kommer från Hälsingland har ingen mandel eller ägg, samt gärna ett saffranstäcke. 

Ostkakan har även en egen dag. Den firas den 14 november, och det sedan 2004.  Dagen instiftades av Ostkakans vänner, som Frödinge står bakom. Ett annat känt märke på ostkaka är Vrigstad, som ni kan läsa mer om på http://www.vrigstadostkaka.se/. Detta är en småländsk ostkaka bakad på ett traditionellt sätt.

Hur ska ostkakan ätas?

Hur man ska äta ostkaka är så klart individuellt, men småländsk ostkaka äts ofta ljummen med sylt. Sylten brukar ofta vara klarbärssylt. Samt att man ska ha vispad grädde till. Det finns även de som äter ostkakor med mjölk, eller glass, eller som den är. 

Den kan ätas varm, ljummen och kall. Ostkaka från http://www.vrigstadostk​aka.se/ föreslås att man äter ljummen med vispad grädde och sylt. Den kan även ätas med färska bär. Under sommaren föreslås det att man äter sin ostkaka med glass och jordgubbar till. Förr i tiden åt man ostkakan från mitten och ut, numera äter man den lite som man vill och känner för.​